Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2014-08-05

Обществото на думата на коняря

Тъмните изкуства имат класа и стил. Това е очебийно и за най-закоравелия почитател на Светлината, въпреки че не се признава. А е хубаво нещата да се дефинират обективно все пак. Важно е да имаш позиция по въпроса, разбирайки същината на полярностите и техните клопки. Това не значи, обаче, че не можем да наблюдаваме отгоре и да обсъждаме кой е по-по-най от ВИП-ложата :)

Ще ви представя няколко произведения на изкуството с тъмен привкус, чиято изработка няма как да бъде подмината с лека ръка от един уважаващ се букинист (какъвто съм и аз). И трите книги са дело на Society of Esoteric Endeavour.


Това нелегално езотерично общество е процъфтявало всред орачите в Шотландия от края на 18-ти до началото на 20-ти век. Вярвало се, че неговите членове притежавали свърхестествен контрол върху конете, а жените им били асоциирани с вещерство. Книгата отвежда читателя на пътешествие в мистериите на братството. Предоставена е автентична информация, която няма нищо общо с викторианския морал. Научаваме от неодобрителното перо на един шотландски орач, който е оставил значителни писмени архиви, че неговите колеги орачи пиели здраво, свирили здраво и ходели по жени. Първоначално е описано многословно изложение, което е сравнително инструктиращо, и представлява версията на ритуала от 17-ти век - доста различно от пълната версия. Следват някои изненадващо информативни статии от вестник, писани от членовете, разказ на очевидец, съответните народни песни, пяти от орачите, и след това церемонията и традициите на обществото.





 
Церемонията, която никога досега не е била публикувана, е изненадваща, каквито са и ученията на обществото. Ритуалът разкрива трансформация на фримасонството към природата на орането с коне. Легендата за Соломоновия храм е заменена с препратки към Херкулес и други персонажи от гръцката митология, както и се споменават Габриел, Луцифер и Старият Ник. Вмъкнати са също така и народни традиции да отглеждането на коне. Би било наистина изключително преживяване за един физически издръжлив и корав мъж да се срещне с Дявола и да се присмива на собствената си екзекуция. В най-ранната версия на ритуала, Адам, след неговото падение, е разглеждан като създателя на орането, а Каин (наричан Тубал Каин) е смятан за първият коневъдец, който, според сказанието, е бил обучен от жена. Приложенията на книгата изследват природата и значението на Тубал Каин, както и неговото отношение към орачите, намирайки изрази на бунтовничество срещу съществуващия ред. Докато читателят се опитва да разбере защо думата на конниците е била асоциирана с контрол върху конете и сила над жените, истинските мистерии се разкриват пред него.

В Източна Англия, свръхестественият контрол върху конете е бил приписван на притежанието на кост от крастава жаба, получена чрез страховит ритуал. Докато научаваме, че членовете на Обществото на Думата на конниците са били обвинявани в магьосничество, и някои определено са го практикували, то е ясно, че същността на обществото била доста различна. Кандидатът бил неколкократно призоваван за се грижи добре за животните (а не както той е бил третиран в ритуалите), и дори се изисквало от него да предизвика в двубой всеки член, който се отнасял лошо към конете. Неговият инициатор казвал също: "Може да ти е било казвано преди, че човечеството е било създадено по образ и подобие на Всемогъщия, но неговите конници знаят, че всички същества, големи и малки, също са били създадени по негов образ и подобие." Обществото на Думата на конниците станало първата британска организация, в чиито дневен ред присъствали животни.

Все пак, Обществото на Думата на Конниците не е напълно чуждо за традицията на Източна Англия. В книгата е включена извадка от записките на анонимен бракониер от Източна Англия,  тъй като тя свидетелства за подобно почитане на Каин в шотландската традиция, като този ритуал е също важен източник на информация за ритуала с жабешките кости.

Обществото на Думата на Конниците било мултифункционално. До известна степен то било ранна форма на търговско дружество. Следователно, то се явявало криминален заговор и трябвало да остане в нелегалност. Бунтовете били невъзможни, но имало саботажи. Притежанието на Думата на конник било маска за използване на аромати и миризми за контрол върху конете, така че фермерът буквално не бил способен да изведе коня от обора, или да го обуздае, ако не му бил дал преди това ароматната субстанция.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар