Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2012-03-12

Магия на морето

Природната магия винаги ми е близка до сърцето, защото работи в хармония с естествените земни сили и ни доближава до това, от което се отдалечаваме все повече и повече в нашето ежедневие – природата. Не обичам да обожествявам каквото и да е, защото това означава отдаване на вътрешната сила на външен източник, но отдаването на почит на природата е нещо различно. Хармония с природата означава хармония със себе си. Тук не говоря за манипулиране на земните стихии, а за тяхното разбиране и осъзнаване на мястото ни в това непрекъснато, неизбежно и неотделимо взаимодействие.


Природната магия сама по себе си е чиста, защото опиташ ли се да излъжеш Планетарния Дух, ти попадаш в собствения си капан и всяко твое действие води до същото по сила противодействие – ефекта на бумеранга. Това не е карма, изпитание за научаване на духовни уроци или тем подобни ню-ейдж заблуждения, това си е чисто и просто прилагане на най-елементарния и гениален вселенски закон, без право на обиждане, сърдене, мънкане и хленчене, камо ли прехвърляне вината за собствените си грешки на външен обект. Към природната магия се подхожда с чисто сърце, тя изисква премахване на всякакви илюзии за собственото ни величие, нужно е смирение, почит и уважение към естествените цикли на планетата. И разбира се, любов. Докато висшата магия се базира на сложни заклинания, дълбок ритуализъм, чиито произход не е много ясен (99% извънземен), и е съпроводена почти винаги, или поне в началния етап на овладяване, от страх към очаквания резултат, независимо от компетенциите и вътрешната увереност на мага, то при природната магия в чистата й форма и правилно тълкувана има само любов, хармония и чистота. Природната магия трябва да служи единствено и само за лично усъвършенстване, а не за намеса в чужди енергийни стойности, с цел манипулиране на тяхното поведение или предизвикване на определени резултати. Всяко нарушаване на свободната воля на друг човек неминуемо води до качествени изменения на собственото енергийно поле. Това, разбира се, е ясно на всеки новопровъзгласил се маг и окултен разбирач, но действителността показва, че нещата далеч не стоят по този начин и наистина са малко онези, които осъзнават силата на магическите практики в тяхната им същност и дълбочина.
Следващите редове са част от една много любима моя книга – „Земната сила” на Скот Кънингам, който разглежда основите на природната магия. Тъй като вече се усеща живителната сила на пролетта в разцъфналите минзухари, е време да направим пролетно почистване както на дома си, така и на сърцето си. И тъй като морето винаги е било част от мен, няма как да го пропусна с една морска магийка :) Тя е изненадващо проста за изпълнение, а дали върши работа – честно да ви кажа ми е все тая, след като ме единява с морската шир и пренасям част от нея в дома си. Вижте я.

  Морската магия е тази магия, която се практикува близо до морето или се прави с предмети, трансформирани от него. Кънингам казва, че в морето и във водните басейни все още живеят древни езически божества, които чакат да бъдат почитани като неизчерпаем източник на енергия. Смятам това за пълни глупости. Единственото живо нещо Е самото море, като източник на живот, и то НЯМА име, нито образ за обожествяване и прекланяне. То просто е проявление на Планетарния Дух, а всички т.нар. езически божества и днес съществуват трансформирани в съвременни религии под една или друга форма. За справка направете кратко проучване на религиите. Освен това значението на морето има много важна окултна символика, базирана отново на извънземни концепции, но това някой друг път.
Приливите и отливите са основна част от магията на морето, както Луната е основен елемент за всички видове магия. Те отбелязват ритмите на морското сърце, изблиците на сила, които могат да бъдат привлечени на помощ в магията.
Има три фази на приливите и отливите, както има три фази в лунния цикъл, и те определят движението в моретата.

1. Прилив, когато водата приижда (от отлив към прилив)
2. Най-високата точка на прилива на всеки дванадесет часа
3. Отлив, когато водата се отдръпва (от прилив към отлив).

Всъщност, както при Луната, има и четвърта фаза – на най-ниската точка на отлива, но тя по принцип не се използва в магията. Тя е подходящо време за медитация, за интроспекция и връщане към минали животи. Всичките позитивни, продуктивни заклинания трябва да се правят по време на прилива. Това включва плодородието, парите, любовта, изцелението и т.н. По времето на най-високата точка на прилива могат да се правят магии от всякакъв характер. Когато морето се оттегля, най-добре действат магиите за разрушаване или за прогонване (разрушаване на вредни навици, прогонване на привлечени негативни събития и т.н. – бел. Hypathia).
Има два прилива и два отлива всеки ден. В повечето риболовни магазини и в библиотеките се намират таблици с приливите и отливите, както и във вестниците на повечето крайморски селища. Ако ходите близо до морето, отбележете времето на приливите и отливите за деня, в който искате да правите магия, и се съобразете максимално с подходящата среда, за да постигнете добри резултати. Всяка една магия би могла да се съобрази с цикъла на приливите и отливите, но не е задължително.
Най-големият прилив в месеца е най-подходящото време за някоя много важна магия. Можете да го определите по таблицата за приливите и отливите в дадения месец като видите за кой ден е отбелязано най-голямо число на сантиметрите на покачване нивото на водата. Най-големият прилив е този, който отговаря на деня на пълнолунието. Ако не сте в състояние да изчакате, не се тревожете, това няма да попречи на магията.
Освен факта, че най-големият прилив влива допълнителна енергия към магията, има и практическа причина, поради която е добре да се сдобиете с таблица на приливите и отливите. Ритуалите, изпълнявани на някой самотен плаж, са истински и възбуждащи магически преживявания, но ако приливът се надига, а районът е скалист, може да се окажете притиснати от водата.
Необходими инструменти. Тях можете да ги намерите в морето или на брега, изхвърлени от вълните. Те могат да бъдат естествени, също така и направени от човешка ръка; древни като морето и нови като зората. Въпреки че наборът от необходими инструменти се променя с времето, а и в зависимост от мястото, тук са предложени някои от най-популярните.
 Раковини и миди. Дарове на морето, те са използвани, за да представят морските божества (не точно – бел. Hypathia). Дългите и спираловидни представляват боговете (фалически символ – бел. Hypathia), докато закръглените символизират богините. Мидите са служили на хората за разменни монети и векове наред били използвани за тази цел. Много морски вещици и магъосници поставят раковини на олтарите си, когато правят морски магии в домовете си. Когато магиите се правят на морския бряг, се събират миди, за да се направи с тях защитен кръг. Раковините и мидите се закачват на връв и се носят за плодородие или за пари, тъй като те някога са се използвали като пари.
Вземете голяма раковина и я допрете до ухото си. Ще чуете шума на морето. Оставете го да ви говори. Бихте могли да чуете послания за бъдещето или миналото. Шумът на морето ще успокои ума ви, за да можете да получите посланията. Ако намерите по-особена раковина на брега на морето, бихте могли да я превърнете в свой талисман или амулет за защита или късмет. Ако държите рапан в къщата си, той би могъл да ви казва какво е морето в момента. Завържете го до ухото си. Ако звуците са силни, морето е бурно; ако са приглушени, морето е гладко и спокойно. Ако поставите рапан на входа на дома си, късметът ще влезе в къщата ви. Големите раковини в магическите ритуали разрушават негативното и приканват боговете и добрите духове да участват в ритуалите и заклинанията.
Наносите. Изхвърлените на брега и изсушени от слънцето слепнали от солта клечки и водорасли са естественото гориво за огньовете, които често играят важна роля в магическото изкуство. Наносите могат да бъдат използвани в заклинанията. Вземете подходящо парче и с нож изрежете върху него символа на нуждата си. Хвърлете го в морето като го помолите да изпълни желанието ви.
Върху по-малко парче от спластен нанос може да изрежете предпазващи символи и да го носите като амулет или талисман, за да привлича или отблъсква силите, в зависимост от вашето желание.
В някой нанос може да намерите нещо подобно на магически жезъл. С този жезъл можете да оформяте кръгове в пясъка, където да извършвате магическата си работа. С него също така може да бъдат рисувани руни по пясъка. Няма значение каква по размер или форма пръчка ще намерите; вземете това което ви предложи морето.
Пробити камъни. Ако намерите на брега пробит камък, не го подминавайте, защото той е ценен магически предмет. Продупченият камък се увесва в къщата за предпазване, носи се на врата и се използва за много други цели. Вземете пробитият камък, намерете пръчка, която пасва на дупката, мушнете я вътре и заедно ги хвърлете в морето. Любовта ще дойде при вас.
За да видите морските духове, вземете със себе си един пробит камък през нощта по време на прилив. Застанете срещу морето и затворете едното си око. С другото погледнете през дупката на камъка и така ще видите морските духовете.
За да се излекувате, сложете пробит камък във ваната си. Прибавете малко сол и влезте във водата. Камъчето трябва да бъде използвано само за тази цел.
Пробитият камък е един от най-ценните инструменти в тази магия, а е и безплатен подарък от природата. Той е символ на вечността и на женската енергия в природата и не е просто намерено късметче, нито дори ефективно магическо средство, а е наистина свещен дар.
Водорасли. Докато в много части на света водораслите са важен хранителен източник, на Запад те се използват рядко. В магията обаче водораслите имат голямо приложение. Изсушете на слънце малко водорасло без значение от кой вид. Когато се изсуши напълно, го закачете в дома си и то ще пази къщата ви от пожари,
С изсъхнали водорасли може да се пали огън на брега на морето. Те могат да се закачат на високо място и да показват посоката на вятъра. Когато водораслите са сбръчкани, времето ще е слънчево. Обаче, ако са се подули и на пипане са влажни, това означава да се очаква влажно време.
Малко водорасло, здраво затворено в бутилка от уиски, поставена на перваза на слънчев прозорец, ще привлече пари в къщата ви. Бутилката трябва да бъде разклащана всеки ден.
В колекцията заклинания, представени по-долу, влизат такива, които могат да бъдат правени от всеки, стига той да се намира в близост до морето или до голямо езеро или река.
Пречистване. Когато си мислите, че някой ви е проклел или се чувствате ядосани или изпълнени със страхове и тревоги, тогава се изкъпете в морето по изгрев слънце. Оставете вълните да ви плискат и кажете нещо подобно:

Изпълнявам този акт на пречистване,
на мястото, където се заражда животът;
Вълните измиват тялото и духа;
Прахта пада в пречистващото море;
Чувствам се обновен и бодър,
Свеж като морето.

Сега излезте от водата и оставете вятъра да изсуши тялото ви.

Да се изпадне в транс. Седнете на плажа над нивото, до което достига приливът, и затворете очите си. Отпуснете се и се заслушайте в грохота на океана. Така ще навлезете в себе си. Или се вгледайте в отражението на пълната луна в океана; проследете с очи пътеката й до хоризонта и обратно. Повтаряйте докато навлезете в транс.
Бутилката на морските вещици. Вземете буркан, на който капачката му се завинтва, и една чанта, и ги занесете при морето рано сутринта, по възможност веднага след прилив. Разходете се по брега и съберете малки парчета нанос, миди, рапани, камъни; неща, които морето е изхвърлило на пясъка. Сложете ги в торбата. След като съберете известно количество, спрете, седнете на брега и ги разпръснете пред вас. Всяко едно от тях поставете в буркана по отделно, казвайки следното:

Амулет на морето, аз те намерих
Защитна енергия в теб е затворена.

След като пуснете всичко в буркана, сложете допълнително половин шепа пясък и го напълнете с морска вода. Затворете го здраво и го занесете у дома. Пред външната врата на къщата си изкопайте дупка, достатъчно голяма, за да побере буркана. Докато го поставяте вътре, кажете следното:

Вълни по пясъка, приливи и отливи,
вие сега сте тих океан.
Върнете злото в морето;
Това е желанието ми и нека да бъде.

Покрийте буркана така, че да не личи къде е сложен. Ако нямате възможност да го заровите, тогава го поставете отвън в някоя саксия, близо до къщата. Бурканът ще предпазва дома ви и всичките му обитатели.
Да изпратиш енергия. Седнете на брега и медитирайте. Визуализирайте нуждата си. Почувствайте силата. Когато усетите най-силно енергията, задръжте я, докато някоя вълна не се разбие в брега, и тогава я освободете. Вълната ще увеличи силата невероятно много.
Заклинание с ведро за вода. Напълнете дървено ведро с морска вода и после я излейте обратно в морето. Повторете това още два пъти като всеки път, когато връщате водата в морето, казвайте следното:

Връщам това, което е твое,
Върни ми това, което е мое.

Тази магия се използва, за да се връщат моряците и рибарите благополучно у дома.
Да общуваш с някой, който е на път по море. Напълнете голям кристален съд с морска вода. Поставете го в пясъка и сядайки пред него, задръжте дланите на ръцете си върху повърхността на водата, като в това време визуализирате лицето на приятеля си. Отдръпнете ръцете си и с въображението си „напишете” върху водата вашето послание. После изхвърлете водата в морето. Магията ще занесе посланието ви при този, който е на път в морето.
Морско заклинание. Това е универсална магия. Отидете на брега на морето по времето след отлив, но преди прилив. Върху пясъка, на линията, до която достигат вълните, нарисувайте с пръсти кръг с диаметър около тридесет сантиметра. Вътре в кръга нарисувайте руната или образа на вашата нужда. Докато рисувате кръга, си представете как течно син пламък удря там, където пръстът ви е минал по пясъка. Когато завършите фигурата, вижте как енергията стои върху браздите на мокрия пясък като фосфоресцираща вода в идеалния образ на вашата нужда. Визуализирайте силно. Сега отстъпете назад и изчакайте вълните да достигнат до рисунката и да я отмият, освобождавайки силата, която ще изпълни желанието ви.
Заклинание с миди. Съберете достатъчно количество миди от брега. Не е необходимо те да бъдат идеални, стига да са здрави и цели. Когато ги събирате, се съобразете с приливите и отливите. На някой изолиран плаж застанете с мидите в ръце (може и да са в торба) и погледайте известно време вълните. Всяка седма или девета вълна би трябвало да е по-голяма от другите. Предполага се, че това е само суеверие, но аз съм наблюдавал вълните и те наистина се редуват в тази последователност. Веднага след голямата вълна поставете мидите върху мокрия пясък във формата на вашата нужда. Или просто отбележете с тях буквите на желанието си. Работете бързо. После се отдръпнете и изчакайте другата голяма вълна. Ако тя отнесе със себе си мидите, желанието ви ще се сбъдне.

Не е нужно да спазвате всичко по рецепта. Адаптирайте магията по вашата честота, за да резонира със собственото ви енергийно поле. Намерете вашият начин и не забравяйте, че в силата и решението е винаги в самите вас, а ритуалите опосредстват нейното манифестиране във външния свят, следователно отдаването на прекалено много енергия на тях, потиска истинския ви потенциал.


Вижте още: Морски талисман за любов и защитаМагия на дървото за изобилие

Няма коментари:

Публикуване на коментар