Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2019-10-27

The hole is black and the black is Whole


Много нещо се изписа и се оповести за черните дупки през последните 2 години, като особено интензивни бяха прессъобщенията, които започнаха със заснимането на черна дупка през април 2019г. Точно 5 години откакто се разрових и започнах да проучвам темата за черните дупки и нейните символични и архетипни проявления.

Най-важните хипотези, които научните среди направиха публично достояние, бяха свързани с дръзкия характер и есенция на тези космически формирования. Черните дупки всъщност са много по-често срещани в необятния космос, и антиматерията би могла да е екзотична транспортна мембрана, през която се осъществява пътуването на един обект от момента на навлизането му в т.нар. хоризонт на събитията до.... някъде там. Предположението на Стивън Хокинг, дадено много години преди той да поеме към звездите, че черните дупки всъщност представляват червееви дупки, тази година придоби все по-голяма степен на вероятност и доказуемост. Наблюдавам регулярно темата и мога да ви кажа със сигурност, че поне от миналата (2018г.) насам, ежеседмично излизат супер екзотични теории както в строго научни уеб сайтове, така и в такива за популярна наука. Интентизетета на спускане на тази информация е феноменален и безпрецедентен. Още повече, появи се хипотеза, че всъщност съществуваме в ядрата на гигантска черна дупка, която е част от супер-вселена. Няма как да не признаем, че тази теза обръща космологията на всички времена и народи с главата надолу. Ако само за момент си представим, че това е така, то може би всъщност ефектите на т.нар. "забързване на времето" всъщност не са в резултат на гравитационните вълни от най-близката до нас черна дупка, към която пътуваме, привлечени от гравитацията й (Saggitarius A+), а са в резултат от вътрешните процеси вътре в самата черна дупка, в която може би се намираме. Т.е. посоката на разсъждението се обръща отвън, та навътре. Нещата стават още по-оплетени, когато разберем за сливането на две черни дупки. И така, само ако преди десет години насочвахме светлините към дълбокия космос, в търсене на черна дупка, една-едничка поне, която да отхапе лакомо светлинния лъч на надеждата, то днес регистрираме черни дупки под път и над път, и едва ли не сме попаднали и всъщност съществуваме в такава. Това иде да покаже, че човечеството се подготвя за нещо по-колосално като парадигма. 

Преди време, в тази съвместна статия с Издателство Паралелна реалност разказахме за компанията за космическо минно дело Planetary Resources, основана през  2012г., в която инвестиционен и изследователски интерес показва и Джеймс Камерън, създателя на "Титаник" и "Аватар". Малко по-рано тази година, тази компания бе придобита от Consensys Space, които определят себе си като open source community, и имат за ултимативна цел изграждане на устойчив космос за всички посредством превръщане на всеки един човек в мини-сателит, който да детектира и докладва за всякакви звездни събития, които наблюдава.

Изображение: www.trusat.org

И така, парчето на Soundgarden Black Hole Sun отново стана доста популярно и модерно, в синхрон с последните научни открития на астрофизиката. 

Тези дни си мисля за Дейвид Линч. Може би заради прекрасната есенна меланхолия, може би заради Хелоуин, кой знае... Днес изтеглих неговите 10 най-добри филма, само за да разбера, че точно днес, на 27 октомври, когато България избира своите местни управляващи, Дейвид Линч ще бъде награден с Почетен Оскар за цялостен принос в киното.



Какъв ден само!

Замислих се дали свързвам Крис Корнел с Туин Пийкс само заради песента им, с която съм израстнала (имах супер яка тениска на Soundgarden!). Странно е, че само на български, поне доколкото съм запозната, The Black Lodge от филма се превежда "Черната дупка", а не "Черната ложа". Това неизбежно води след себе си ред други асоциации и мисловни процеси. Вярно е, че всъщност българския превод импонира на цялостната идея на Линч за черната ложа, която се разгръща по-мащабно в Сезон 3, чиято световна премиера бе на 21 май 2017г., точно 25 години след първите части на филма. Само 3 дни преди премиерата на Туин Пийкс, на 18 май 2017г. умира Крис Корнел, с официална причина за смъртта - обесване. Официален факт е, че режисьорът на видеото на Black Hole Sun прави намигване към Дейвид Линч с няколко референции към негови филми, внедрени в клипа, който наистина просто изглежда като да е направен от Дейвид Линч. Някакси психарски, но по един сладък и завладяващ начин, все едно знаеш, че това е твърде откачено, за да ти привлича вниманието, но е толкова различно, че просто не можеш да му устоиш. И това не е непременно негативно, просто различно.

Изображение: www.kerrang.com 




Фенове на Крис Корнел са създали петиция за кръщаване на заснетата черна дупка на негово име, вместо даденото й от НАСА Powehi, което в превод от хавайски означава "бляскав тъмен източник на неизчерпаемо творение". Корнел описва процеса по написването на песента като на сън, и че думите сами са идвали при него. Песента, която ще овековечи завинаги името му и това на Soundgarden. Интересна развръзка за такова грандиозно откритие на човечеството. И как всъщност поп-културата може директно да влияе на неговото разбиране и транслиране в обществения живот, както и да създаде съответните полемики.

Друга синхроничност е, че името на изпълнителя резонира с Христос (Крис от Кристофър). 

Творецът, поел към бляскавия източник на неизчерпаемо творение.

Изображение: artistwaves.com











Няма коментари:

Публикуване на коментар