Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2020-06-07

Трансформацията на Дорийн Върчу

Изображение: Facebook на Дорийн Върчу
Не съм почитател на ченълинг. Когато видя, че някой ню-ейдж автор има два запазени рафта книги в Хеликон, повдигам съмнително вежди. Творчеството на Дорийн Върчу спада към тази категория, а нейните книги са бестселъри по света, та и у нас. 

Това, обаче, на което изненадващо се натъкнах преди седмица, бе, че през 2017 г. Дорийн е преминала към християнството, заклеймявайки целия си 30-годишен труд. Стори ми се интересно да го споделя тук, тъй като не открих информация по темата в българското езотерично пространство, освен едно видео на християнин, който биеше тъпана за този феномен на правата вяра.

Дорийн Върчу е един от най-известните популаризатори на ню ейдж, като нейна специализация беше общуването с ангели и получаване на напътствия от тях, които тя описваше в многобройните си книги. Завършила е Приложна психология в Университета Чапман, и в момента приключва с друга висша степен по теология.

Дорийн описва живота си преди приемането на християнството като делюзия и изтегля от пазара всички свои ню ейдж книги и гадателски карти. Те все още могат да бъдат намерени на пазара от различни складове, но тя призовава да не се купуват. Написва книга за трансформацията си, която предоставя за безплатно изтегляне от своя сайт. Междувременно, цялата ню ейдж общност е в шок и се разделя на хора, които я заклеймяват като предателка, предвид нейното огромно влияние върху духовния път на многобройните си читатели, и други, които я подкрепят в това нейно решение, тъй като всеки има право да вярва в каквото сам намери за добре. Изплаща компенсации и връща пари на клиенти, закупили нейни книги, и към днешна дата Дорийн е в пълен финансов колапс.

Дали правилно или не, никой няма право да съди подобно решение. За мен лично, нейната постъпка е изключително смела, самоотвержена и безкомпромисна, без да подкрепям нечии религиозни и духовни търсения. Погледнато отстрани, малко хора от нейния калибър биха направили това, което тя направи. В този момент аз започнах да уважавам личността й, разбирайки силата й, откъдето и да идва тя.

1 коментар: