Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2017-03-23

Окултната библиотека на Химлер в Прага и Замъкът Хоуска


Колекция от 13,000 окултни и вещерски книги бе открита наскоро в Националната библиотека на Чехия в Прага. Тя е принадлежала на Хайнрих Химлер, главнокомандващ от нацистката СС.


Колекцията е стояла забравена в библиотеката поне от 1950 г. Според статия на Daily Mail, норвежкият масонски изследовател Бьорн Хелге Хорисланд казва, че по-голямата част от книгите били крадени и събирани по време на Втората световна война. Колекцията съдържа текстове свързани с вещерство и окултизъм. Някои от изданията са много редки. Стойността на всички книги е неизвестна. Те били събирани по времето, когато нацистите претърсвали всяко кътче за текстове свързани с магията и се опитвали да акумулират всичко на едно място. Някои книги били взети от Норвежкият орден на фримасоните в Осло.




През 1935 г., СС създават специален департамент, наречен "Н" (H-Sonderkommando, наречен на първата буква от немската дума за вещица Hexe. Този департамент се занимавал с издирване на документи за вещици, окултни истории и свръхестественото. Преровили поне 260 библиотеки и архиви за периода от 1935 до 1944 г. В резултат, те събрали огромна колекция от материали относно преследването на вещици в Средновековна Германия. Това било най-мащабното проучване по тази тема в историята на Европа.

Литография от 1627 на  Бамберг, Германия - средновековния аналог на Аушвиц, където били държани и разпитвани набедените за вещици
Хорисланд участвал в идентифицирането на някои книги в Прага. След като разпознал много от тях като книгите, които принадлежали на централната библиотека на Норвежкия орден на фримасоните в Осло, той обобщил, че "по всяка вероятност, много от тези книги са били част от т.нар. "окултна библиотека" на Химлер. Книгите били събирани за Института Аненербе, който също бил създаден с цел да проучва археологическите и исторически корени на арийската раса. Институтът бил основан на 1-ви юли 1935 г. от Химлер, Херман Вирт и Рихард Валтер Дар. Освен събирането на текстове, те извършвали и експерименти и експедиции, за да докажат, че са били предци на нордическата раса, която някога управлявала света.

Хайнрих Химлер вярвал, че силата на древни окултни майстори ще помогне на нацистите да завладеят света. Той бил привърженик на хипотезата на Маргарет Мъри, известен изследовател в тази област, според която християнският Дявол е изопачения образ на Рогатия - езическия бог на плодородието. Химлер вярвал в научното обяснение на вещерството и с времето станал обсебен от него. Той смятал, че келтско-германската религия на природата щяла да му донесе това, което желаел, но опростената версия на чисто традиционните аспекти не му били достатъчни. Нацистите създали най-мръсната и най-извратената версия на "занаята", съществувала някога.

Според Химлер, действията на Инквизицията били целенасочени към репресия на коренната германска езическа религия, която почитала природата. А това бил своеобразен акт на конспирация срещу арийската раса. Той дори намерил доказателства за своите собствени магически корени и, според биографите на Химлер, той открил, че един от неговите предци бил изгорен на кладата като вещер. Неговият гняв от тези действия избил посредством антихристиянската му пропаганда. Той намразил християнството и вярвал, че дължал "успеха" си срещу него на онези, които били убити, заради магическите си знания.
 
Според Георг Лък, култът, който Химлер следвал, водел началото си в късната античност. В неговата книга, Arcana Mundi: Magic and the Occult in the Greek and Roman Worlds, той описва основните вярвания, които заемали важна част в политическия живот на нацистите. Култът почитал Рогатия бог на келтите и гръко-римския Пан/Фавн. Това била комбинация от богове, която породила ново божество - ранната концепция за Дявола.


Сабат на вещици, Франциско де Гоя
Химлер се смята за основател на "езотеричния хитлеризъм". Той дълбоко се интересувал и от астрология и направил опит да създаде нова псевдо-германска неопаганска религия, базирана на култ, създаден от въображението му. Химлер официално одобрил празнуването на езическите празници и манипулирал фактите, свързани с традиционните езически култове.

Изследователите още спорят за корените на това поведение. Не е ясно защо тези религиозни действия и събиране на окултни книги станали толкова важни за хората, които работели за Адолф Хитлер.

Всички нацисти, включително Фюрера, посещавали церемониите на новия култ. Много от тях се провеждали в Замъка Хоуска, на 47 км северно от Прага. Построен през 13-ти век, в замъка са останали непокътнати готическа катедрала, зелена зала с късно-готически стенописи, и рицарска зала. Според местният фолклор, точно там се намира т.нар. "Порта към Ада".

Ренесансова фреска от замъка Хоуска
Легендите обгръщащи мястото са по-стари от самият замък. Съществуват археологически доказателства за келти, които са обитавали тази област още в античността, и за славянски племена, мигрирали тук през 6-ти век. Първата позната структура на това място е малък дървен форт, който се издигал през 9-ти век, и бил споменат от Вацлав Хажек в подробните му Чехски хроники на Чехия от 1541 г. В същите хроники Хажек описва една история за странно пропукване на върха на скалата, за невъобразимо дълбока дупка в земята, която се смятала за източника на странни визитации. Местните жители започнали да я наричат дупката към Ада, а селяните избягвали да преминават в околностите й по тъмно. Те вярвали, че странни същества, полу-животни полу-хора, излизали от портала и убивали добитъка и правели пълни поразии през нощта. Също вярвали, че всеки, който минел покрай мястото, бил в опасност от превръщане в едно от тези животни, идващи от ямата. Те се опитали да запълнят дупката с камъни, но без успех, защото тя поглъщала всичко, което селяните пускали в нея, без видим резултат.

Според архивите, дюкът на могъщия клан Дуба, с цел да разкрие тайната на т.нар. Порта към Ада, предложил на един затворник осъден на смърт пълна амнистия, ако успеел да се справи с една-единствена задача: да бъде спуснат долу в бездънната яма с въже и да разкаже какво е открил вътре. Затворникът се съгласил с охота на това предложение. Спуснали го в ямата и последвал дълъг период на мълчание, след което затворникът започнал да крещи панически от дълбините на ямата. Когато хората на дюка го издърпали обратно на повърхността, видели, че косата на затворника била напълно побеляла, а той - напълно полудял. Затворникът починал малко след това. Някои истории твърдят, че този експеримент бил повтарян не веднъж със същия резултат всеки път.

Друг много странен факт за замъка Хоуска е че, при изграждането му през 13-ти век, неговите защитни механизми не били насочени навън, а навътре към вътрешния двор, сякаш не да го предпазват от врага отвън, а да държат нещо вътре, за да не излиза навън. Нямало никакви стълби, които да водят от горните етажи до двора. Това не е видимо днес, защото след 30-годишна война в средата на 16-ти век, кулата на замъка, както и други защити били разрушени като част от декрета, издаден от Император Фердинад III, с цел да направи частните замъци по-достъпни и не с толкова голяма защита от нападения. Накрая, през 18-ти век, замъкът бил ремоделилан в ренесансово шато, а по време на комунизма бил съвсем занемарен. Към момента замъкът се възстановява от настоящите му собственици, Яромир Симонек и Бланка Хорова.

Като първият познат готически замък по тези земи, замъкът Хоуска бил построен между 1270-1280 по време на управлението на Крал Отакар II. Когато строили замъка, дупката в скалата била покрита с дебели каменни плочи, а църквата била построена отгоре им, за да запечата дупката към Ада. После църквата била посветена на Архангел Михаил, предводителя на господната армия в битката срещу ордите на Ада.

През 17-ти век, по време на 30-годишната война и когато замъкът останал необитаем, той бил избран за обиталище от шведския главорез Оронто и неговата банда. Оронто имал славата на черен магьосник и алхимик, който провеждал странни експерименти в замъка.

Много хора продължават да имат странни преживявания в замъка. Те описват като общо неконтролируемото желание да влязат вътре, сякаш привлечени от мистична сила. Мястото е събирателна и притегателна за изследователи на НЛО, свръхестествени феномени и окултното. Само едно е ясно - докато не се преживее лично, можем само да гадаем какво всъщност се крие там.




Източник: Ancient Origins, Houska Castle

1 коментар: