Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2015-12-02

В долината на порномансърите

Изображение: Ultraculture
Попаднах на настоящата статия в Ultraculture и реших да я споделя с вас. Текстът оригинално е бил представен през 2013 под заглавието "Сексът, окултното и вещиците, които правят порно". Материалът е доста интересен с това, че разчупва стереотипи, особено в българския манталитет. Това не го прави добър или лош, а просто различен. Ето го и него.


Конър Хабиб е гей-порно звезда и окултист, който сякаш инкорпорира всички неща, от които възрастните са ви казвали да се страхувате, когато сте били на 13.

"Ние избираме желанието, когато желанието е забранено", споделя Конър на колегите си порно-актьори, които са навътре в окултизма. "Правим нещата, които са ни казвани да не правим. Вече почти сме се изправяли срещу това, което би трябвало да е закон. Така че защо да не престъпим други правила? Защо не се опълчим точно сега срещу законите на физиката?

Хабиб говори за разпространеното вярване в ню ейдж, че един фокусиран и положителен ум може да промени реалността и да сбъдва мечти - единствената идея, която лежи в основата на огромния пазар на идеи в ню ейдж, от уика до "Тайната".

Заради обещанието им за власт, подобни ню-ейдж идеи бяха основни тропи през 60-те и 70-те. Такава беше и сексуалната свобода. Но силите представляваха реакция на контракултурата срещу поставените граници на реалността от по-прозаичната масова култура. Сега, през 2013-та, тези граници не само че са разчупени, но и, благодарение на Интернет, са изцяло дезинтегрирани. Например, направете един виртуален тур из Tumblr и ще откриете безброй блогове, които гордо разгласяват шеметната порнографска дейност на някоя вещица, окултизма, както и пресечните точки на двете. Сексът, магията и секс магията са на дневен ред.

Бунтът срещу традиционната религия, като и негодуванието от традиционния сексуален морал едно време бяха територия на малък брой привилегировани, като скандалния английски мистик и сексуален авантюрист Алистър Кроули, който откри и двата ключа към личното освобождение. Сега, мигновеният достъп и до двете - до най-ексцентричната сексуалност и до най-съкровените тайни на окултното са гарантирани на всеки с Интернет връзка. Дали това е една фантазия на Джак Чик, в която едно общество, забравило Църквата, пирува в грях и произвол? Или е нещо по-интересно: колективен стремеж към нов вид трансцеденталност и духовност, такъв който прегръща плътта, вместо да я отхвърля?

Не е изненада, че много порно актьори се занимават с всякакви странни алтернативни духовни практики, дори потопени в практиките на магията.

Конър Хабиб

Хабиб е един такъв човек. С последователи в света на гей-порното с алтернативната духовност и в психеделичната тълпа (бил е популярен гост в подкасти като The Duncan Trussell Family Hour, Хабиб описва себе си като бунтовник срещу реалността, въплъщавайки почти Луцифериански подтик да разбие стените на репресията - самоназначил се говорител на синтеза от секс и радикална духовност. (Можете да разгледате блога на Хабиб тук. - бел. Hypatia)

Никой, обаче, не е по-голям авторитет на пресичането на порно-течението и алтернативната духовност от Ани Спринкъл. Започнала като проститутка през 60-те и 70-те, тя навлиза в порно индустрията в годините преди появата на СПИН, и снима над 200 филма. След това скача към кариерата на писател и учител, настроен позитивно към секса, което я води до пряк конфликт не само с феминистки като Андреа Дуоркин и Катрин МакКинън, но и с крайнодесния патриарх Джеси Хелмс, който осъжда едно от нейните изпълнения на сексуална магия пред Сената. За Спринкъл, сексуалността и актьорското изпълнение са изначално духовни и магически като част от нейната роля на културен шаман.

"Смятам, че съществуват шепа хора в секс индустрията, които са много, много духовни", казва тя от хижата си в Баулдър Крийк. "Има доста атеисти, много хора, които не се интересуват от вуду, тантра или магия - това е сигурно. Но когато се занимаваш със секс, ти си толкова заклеймяван, маргинализиран и осъждан, че ние се нуждаем от всяко едно нещо, което би ти помогнало да се справиш с тази стигма и с глупавите закони. Ние имаме нужда от онези архетипи и образи, за да се държим за тях, за да бъдем способни да се справим с предразсъдъците, омразата и страха на обществото."

Може би това е разковничето, поради което тези социално осъдени хора толкова често се обръщат към практики и образи, които предават усещане за сила. За Спринкъл, тази маргинализация не е нещо ново. Всъщност, тя не е по-различна от начина, по който са се отнасяли към вещиците в Средновековието. Иронията за нея, обаче, е че докато занимаващите се със секс са отритнати от масата, те са едновременно изключително търсени. Докато масата в Америка има склонността да вижда хората в порно-индустрията като изгубени души, в същото време тя консумира техните продукти до обема на 13 милиарда долара на година. (Това не е ли парадоксално, и не говори ли за огромен проблем със сексуалността на Западния свят? - бел. Hypatia)

"Мисля, че нашето общество изпитва базова фобия от раждането, смъртта и секса", обяснява тя. "Америка е пуританска. От друга страна, милиони хора използват секс-услугите на проститутки и порно. Развлекателната индустрия за възрастни е по-голяма от музиката и професионалния спорт взети заедно. Това съставлява огромен процент от хора, които я използват и я обичат. В хотелите се поръчват повече порно-филми от Холивудски филми. Милиони хора използват секс-услугите, които се предлагат, и все пак те са осъждани. Смятам, че това е отчасти ревност. Смятам, че причината да се държат ниско долу хората, занимаващи се със секс, е чисто финансова. Целта е тази могъща динамична сила, която те представляват, винаги да се стреми да е нещо повече. Това е несигурност. Хората са много несигурни по отношение на своя сексуален живот, а професионалистите в бранша имат известен опит и гордост в това отношение."

Потреблението на порнография очарова Хабиб като сложен окултен процес сам по себе си и потенциален начин да се свържат отново духа и тялото. "Мастурбацията се използва в окултния ритуал чрез създаване на образ, и в момента на оргазма този образ се зарежда, което би трябвало да материализира съответното нещо в живота ти", обяснява накратко Хабиб механиката на сексуалната магия на Алистър Кроули.

Ментор на Хабиб е Лин Маргулис, една от създателите на Хипотезата за Гея, която предполага, че Земята е жив организъм и холистична система. Той е също привърженик на антропософията - сложен комплект от окултни вярвания и практики, разработени от Рудолф Щайнер, който основава училищата Уолдорф. Но за Хабиб съществува незначително противоречие между неговите академични и окултни търсения и порното. Сексът, за него, е пътят към себепознанието, какъвто е бил за много мистици, които го използвали по същия начин преди него. Окултният процес, обяснява той, не е много далеч от това, което средностатистическият порно-зрител прави, докато използва своя любим продукт. Те употребяват секса, за да предизвикат у себе си променено състояние на съзнанието, и комбинирайки това със символична репрезентация на фантазия, те осъществяват повторно свързване на нервната си система в процеса, за добро или зло.

"Какво се случва, когато един зрител гледа порно-филм?", пита Хабиб. "Ние наблюдаваме символична репрезентация на секс, която ни възбужда, и ние третираме този символ като сексуален партньор. Това е много окултно. А когато мастурбираме, ние съчетаваме мисловни образи с физически реакции, създавайки всякакви обширни картини от вътрешния ни пейзаж на желанието, или транслираме каквото е на екрана в нашия свят на фантазии. Това е много дълбок и могъщ акт и всички механики на окултното са налице." Но докато той има желание да изследва подобни възможности, Хабиб описва света на гей-порнографията като много атеистичен и пълен с хора, които "дълбоко се бунтуват срещу религиозното или духовно образование, с което са имали проблеми по някакъв начин." И все пак, двата свята - на гей-порно индустрията и на стандартното порно, са наситени с хора, практикуващи уика, обяснява той.

Докато Хабиб контекстуализира своето търсене на знание като бунт и тласък да отидеш отвъд ограниченията на сексуалната или духовната репресия, Бейли Джей е един друг индивид, който вече е там и който вместо това жадува за социално приемане и нормалност, вместо хаос.

Бейли Джей

Бейли Джей, известен като Linetrap в уебсайта 4chan, е мъж, който сменя пола си на жена и се превръща в транссексуална порно-звезда, която придобива популярност навярно заради приликата си на герой от аниме. Тя въплъщава нов тип сексуалност за Интернет-поколението, което често предпочита идеята за сменили пола си мъже, отколкото конвенционалните транссексуални секс-звезди."

(Изследователят на порно-индустрията Д-р Оги Огас, който е работил към Отдела за антитероризъм  в Агеницията за национална сигурност на САЩ, преди да започне да се интересува от странното, използвал Интернет да изучава навиците на половин милиард зрители на порно. Резултатите от неговата работа той публикува в A Billion Wicked Thoughts. Измежду неговите открития било откритието, че мъжете по света се стимулират от образи на еректирали пениси така както от гърди, дупета и крака, а чрез анонимността в Интернет, мъжете свободно могат да гледат порно актриси, които комбинират женски атрибути с пениси. "Посредством тази комбинация," обяснява Огас, "хетеросексуалните мъже често свидетелстват за необяснима сексуална възбуда".)

Джей е роден мъж с ниско ниво на тестостерона - толкова ниско, че тя никога не навлиза в пубертета, и започва да приема естроген вместо това. Сега тя има импланти на гърдите и запазва пениса си. Джей притежава уебсайт, където снима порно-филми със своя съпруг. В свободното си време се отдава на изучаване на духовността, световната религия и шаманизма, и описва себе си като практикуваща вещица. Въпреки всичко, описва живота си като спокоен и обикновен. Тъй като сама продуцира видеата си заедно с мъжа си, тя има възможност да стои настрана от това, което описва като деструктивност и вътрешна борба в индустрията. "Съществува огромна вътрешна борба в транссексуалната общност и голяма борба в самата порно-общност", обяснява Джей. "Да бъда едно от сравнително по-успешните момичета ми коства много напрежение".

Тя прекарва по-голяма си част от времето сама, или на шопинг в спокойния си квартал, копнеейки за стабилен живот на домакиня. От тази тишина възникват нейните духовни стремежи.
"Когато за пръв път навлязох в паганизма, почувствах се така, все едно излизах на бунт", разказва тя, обяснявайки, че това е било начин да избяга от усещането за контрол от католическото си образование. "Разглеждах го като начин да поема контрол най-накрая. Това беше противоположното на християнството. Но моята духовност не е антихристиянска. Тя изобщо не е бунтарска."

Докато Бейли описва дълбокото си съмнение в организираната религия, тя също обяснява, че привилегията да имаш дневна работа, която ти дава свободата от стандартната работа от 9 ч. до 5 ч., й дава възможност да посвети времето си на духовни изследвания и практики - ситуация, която Хабиб също описва.

"Иначе ще полудееш!", обяснява Бейли. "Прекрасно е да не работиш от 9 до 5, но реалността е, че останалия свят работи по този начин. И ето, че си вкъщи, и това е лукс, но след време трябва да започнеш да си говориш с някого. Става тежко. Чувстваш се добре, когато имаш връзка с твоя Бог. А ако имаш много либерална работа, вероятно имаш и много либерално мислене, не си скован. И така, усещам, че това което правя има значение. Ако имам работа, в която мога да съм достатъчно свободна, за да бъда гола и да правя секс пред камера, то мога да бъда и достатъчно свободна да почитам природата, а не да се чувствам глупаво, кланяйки се пред Бог."

Магията за нея е процесът да се чувстваш по-комфортно със собствената си същност и тяло, за да дадеш възможност на вътрешната си мъдрост да заблести, и нейните порнографски изпълнения са част от това. "Смятам, че да се чувстваш комфортно в собствената си кожа и да бъдеш заземен и в настоящия момент отваря много по-голяма възможност да чуеш малкото гласче, което е зад силния глас в главата ти", разказва тя. "Твоята съвест, твоят ангел-хранител, твоят духовен водач, Висшата ти същност, както и да го наричате... Мисля, че хората, които са в настоящето се чувстват добре в своето тяло. Това са хората, които се грижат за своето тяло, мастурбират редовно, без срам, без някакво нездравословно усещане за това, и когато се погледнат в огледалото, не си мислят нищо друго, освен "Уоу, това е моята физическа същност"... и няма как да не се чувстват добре. Няма как да не си благодарен на Бог, да не искаш да говориш с него и да не виждаш, че съществува нещо по-голямо от теб самия."

Спринкъл, която си спечели място в историята на изкуството с изпълнението на своя секс-магически ритуал "Легендата за древната свещена проститутка", в който ритуално мастурбира на сцената, споделя своята история за личното си духовно събуждане през 1980-та, когато Хабиб е бил в основно училище, а Джей не е била родена още.

"Обърнах се към духовното, когато СПИН удари," казва тя. "Бях отгледана от хуманист и агностик, но когато СПИН се случи, просто имах нужда да се справям с цялата тази смърт, и започнах да изследвам ню-ейдж и духовни учения от различните култури, и това наистина помогна. За мен, да имам вземане-даване със секс и пеене на госпел е един и същ екстаз. Екстазът си е екстаз."

Докато Конър Хабиб описва окултната динамика на секса, а Бейли разказва за процеса на духовно разгръщане чрез тези динамики, Спринкъл, като единствената жена по рода, предлага своеобразен "Граал" със своето обяснение - целият смисъл на съчетаване на секс и духовност, често дискутирания и противоречив Кундалини-оргазъм, при който се сблъскват сексуалното освобождение и духовното просветление.

"Кундалини или оргазъм на цялото тяло," разказва тя за своя опит, "инкорпорира цялото тяло - през всяка клетка и пора и частица от твоето тяло протича електричество. То напира в гърлото ми и аз просто крещя, или се чувствам така сякаш ръцете ми са включени към контакт. Това е нещо като стрийминг на живителна енергия, която преминава през цялото ти тяло. Маратонците получават това, както и хората, които танцуват в транс, или дори правят джогинг. Това са хората, които са в самия настоящ момент. Йогите го получават също. Когато си тялото си и наистина в настоящия момент, в настоящото си дихание, твоето тяло се предава на тази живителна сила и тя излиза навън. Тя може да бъде лека, средносилна или силна, или да изригне през теб."


Ани Спринкъл

"Това е много подобно на преживяването да се родиш отново", продължава Ани. "Физическите усещания, благословията, просветлението, усещането, единността, любовта, чистата радост - всички тези неща. Срещала съм хора, които бяха като преродени след подобно преживяване. Какво би било усещането да приемеш духа на Исус в тялото си? Звучи много подобно на това, което аз бях преживяла един хубав ден, докато правех ритуала си с мастурбация на сцената."

Дали средностатистическият порно-потребител търси ключовете към подобна възвишена цел? Вероятно не, но за това преживяване говореха всички, които изследвах, и го споделяха по свой собствен начин.

"Повече хора от всякога гледат порно в момента," казва Хабиб. "И повече хора от всякога работят в порно-индустрията. Сексът като цяло ни предоставя възможност за променено състояние на съзнанието. Хората придобиват контрола върху своята сексуалност, но това което все още не са придобили, е усещането да се чувстват ОК с нея."

Както винаги е било, подобни опитности и животи се случват доста далеч от обичайния бит - като тантриките на Индия и Тибет, или свещените проститутки на Вавилон, Гърция и в империята на Ацтеките. Но, може би, докато масите се изгубват в тунела на транса на Интернет порното, онова обещание за сексуална и духовна свобода ще заблести посредством експлоатацията.




Източник: Ultraculture

Няма коментари:

Публикуване на коментар