Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2015-12-18

Ревю: "Талисманите" на Надя Жулиен

И така, предпразнично, откривам нова рубрика с ревюта на езотерични книги. Реших първата в новия раздел да бъде и първата езотерична книга по пътя ми на прохождащ мистик - "Талисманите" на Надя Жулиен. Помня как преди години, когато нямаше Интернет, преписвах цели глави от книгата в една тетрадка, докато сега всеки има свободен достъп до езотерични книги и тематика. Смятам, че това ще бъде полезна информация в морето от новоизлюпили се ню ейдж писатели, които преписват и преиначават оригинални стари текстове. 


"Талисманите", Надя Жулиен
Оригинално заглавие: Les talismans et leurs secrets
Превод: Елена Константинова
Художник: Веселин Петков
ISBN: 954-428-071-5
Издателство "Хемус" ООД, София 1994

Книгата е богат източник на информация за древните талисмани, при това в синтезиран вид, без словоизлишества - кратко, точно и ясно. Това е една от първите книги на българския пазар, която предоставя информация за пентаклите на планетите и на зодиакалните знаци, което лично за мен беше изключително ценен момент. Тя се позовава предимно на еврейската мистична традиция и еврейската нумерология с прилежно описани значения и символика на еврейските числа. 

Книгата е разделена на три части. Първа част описва различните амулети под формата на накити: пръстенът, обецата, гривната, огърлицата и ролята им в древните езотерични практики. Тук са включени и фалическите амулети като Ръката на Фатима, и сексуалните стимулатори.

Втора част разглежда астрологията, астралните съответствия и влиянието на духовете в Кабала. Тук е включено подробно описание на еврейските числа и тяхната сила в окултните практики. Описани са и различните свещени азбуки като еврейското писмо, арабските писмена, египетските йероглифи, мантрите, китайските идеограми и други. Обърнато е внимание на растенията-талисмани, минералите и скъпоценните камъни.

Трета част обръща внимание на пентаклите (пантаклите) и умението за изработване на свещен планетарен медальон, който да служи за целите и нуждите на мага. В края на книгата са описани пентаклите на всички зодиакални знаци, както и няколко такива за привличане на любов, здраве и тонус, против стеснителност и за успех при финансови операции.

Книгата е антикварна и доста рядко срещана, но при последната ми проверка видях, че може да се открие в Книжен пазар

Ще се радвам, ако споделите вашите желания за ревюта на интересни книги, както на български, така и на английски, на имейл bibliotheca_magicka@abv.bg.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар