Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2015-11-18

Изкуството на числата

Изображение: www.jvbco.com
Мистерията на числата вдъхновява хората още от древността. Тяхното скрито знание е било търсено и попивано от велики умове като Питагор, Архимед, Нютон и... мен :) Винаги съм била запалена по числата и тяхната истинска мултиизмерна природа. Всичко е математика, както всички знаем.

 "Математиката е изкуството на даване на различни имена на едно и също нещо."
                                                   Жул Анри Поанкаре

В тази публикация ще направя опит за анализ на формата на арабските числа и архетипа, стоящ зад тях.

Римската бройна система репрезентира патриархата, суровата мъжка енергия, която е била на власт в онзи времеви период. Тя се състои от остри линии, които правят І-та и Х-ове, и които означават "І, me, mine" ("Аз, мен, мой"), представляващи Егото, а хиксовете маркиране на територия - "Х. Това е моята територия. Разделяй и владей." Римските цифри са много представителни за ерата, в която са създадени. Те са прости и не толкова изтънчени, докато комбинирани съставляват сложни и тежки числа. Например, MCMLIV е 1954, MCMXC е 1990, а MMXV е 2015. Ето защо, съвсем естествено, тази система умира и понастоящем се ползва предимно за обозначаване поредността на глави, индекси и други подобни. 

Арабските цифри, или индоарабските цифри, всъщност са придобили съвременната си форма в Северна Африка. Фибоначи бил този, който ги донесъл в Европа и ги направил толкова популярни. Сравнени с римските цифри, арабските са меки, рафинирани и женски. Всичко това съвпада с цялата тази ера на "женската енергия", която в момента преживяваме. Арабските цифри репрезентират идеите и архетипите, които са днес на власт. В наши дни, всичко е въпрос на пари и време. Колкото повече, толкова по-добре. Хората имат нужда от големи цифри, за да поддържат илюзорното си щастие и нужди. Хората се нуждаят от повече време, тъй като времето е пари и времето е най-ценният ресурс на планетата. Съвременните жени имат необходимост от повече пари да си купят неща, които ги правят без-времеви, неподвластни на времето: грим, дрехи, парфюми, младост. Жените се нуждаят от продукти, за които смятат, че ще надвият времето и ще ги направят да изглеждат по-млади, но купуването на тези продукти означава да притежават повече пари, за да си купят време, и всичко това е една и съща илюзия. Жените се нуждаят от промяна. Не можеш да разбереш промяната, ако стоиш в едно и също състояние на духа и тялото, ако си в цикъл на повтарящи се събитие и не разбираш по-голямата картина на твоя житейски урок. Това е едната причина, поради която повечето гениални хора в света и през вековете са предимно мъже, а не жени. Жените трудно ще осъзнаят своята истинска природа, защото се страхуват да се изправят пред нея в огледалото. В наши дни всичко това е извратено в драстични пластични операции на 20-годишна възраст, както и други крайности върху тялото, за да се направи да изглежда по-младо и по-красиво. Жените днес просто трябва да се променят и светът ще се промени.

Не можеш да победиш времето, ако то те притежава. Ти все още си в неговата здрава хватка, като птица хваната в мрежа: колкото повече се опитва да се освободи, толкова повече се затяга примката около нея. Разбирането на числата означава разбиране на природата на времето, тъй като числата са инструментът, измислен от хората да измерва времето, да измерва разликите в нечии състояния, и следователно - да измерва промяната. Но как можеш да измериш промяната в нечие състояние на тялото, духа и душата? Как можеш да кажеш, че е минала минута, когато всичко е по старому? Виждате как причината за създаването на времето е избледняла, и как всичко което е останало е самото време, управляващо причината. Резултатът е кристализирал от мисъл в реалност на времето. В наши дни не промяната в състоянието е това, което има изначално значение, а единствено и само времето. И моля ви, не казвайте, че въртенето на планетата около оста си създава времето, come on. Никой на земята не може наистина да усети въртенето, ок? Така че как може да бъде измислено нещо, което да служи на нуждите ви, ако не усещате това нещо първоначално?

Достатъчно по тази тема. Нека преминем към същината.

Няма да откриете нула в римската бройна система. Не съществува такова число. Съществува концепция за стотици, хилядни и милиони, но нулата не е отделна единица, т.е. не съществува изобщо, дори като структурна цифра за създаване на други числа. Това е много важно да бъде разбрано. Фибоначи донася нулата в Европа, заедно с останалите арабски числа. В крайна сметка, тя набира сила през вековете и сега нулата се извисява над останалите под нея, стабилна и въздесъща, смеейки им се. Тя съответства на Глупака в Таро. От полуидиот, той се превръща в пълен идиот. Завършен цикъл.

 
Сцена от мини-сериала "Десетото кралство", където селският идиот става пълен идиот след като водата от вълшебния кладенец е освободена и неговото желание се изпълнява


"Математиката е музиката на причината."
Джеймс Джоузеф Силвестър

През последните няколко години често се хващах да пиша числата с непрекъсната линия, и това винаги ме забавляваше като някаква странна неразбираема мантра.


Можете да видите взаимосвързаността на простите числа. Всяко едно от тях потича към другото, като Skyfall. Това е Великото падение на архетипа в материалния свят, така че той да може да започне своето собствено пътуване през свързаността.

Нулата е Абсолютът, Вечността и безкрайният Ороборус, Андрогинът. Това е цикълът, който съществува вътре в самия себе си. Той се разрязва и формира Единицата.

Едно е мъжкото, праволинейно, сурово и строго, просто и справедливо. Това е Падението на Абсолюта.

Две е женския аспект, който се ражда от Едно, това е дуалната природа на всички неща, носеща красотата, грацията и елегантността. Междувременно, тя е опасна, жестока и агресивна, когато стане въпрос за протекция на това което е вътре (истинската женска природа, или бебето). Това е Лилит, Кралицата на нощта.

Три е първороденото от 1 и 2. Следователно, то носи характеристиките на техния брак, и в същото време е нещо различно, синергичен продукт, който е уникален по свой собствен начин. Три е новороденото съзнание, което е съзнателно за своята идентичност.

Четири е Кръстопътят, кръстосването на 2 различни аспекта, които създават живот и обкръжаваща среда. Това е раждането на четирите елемента от Абсолюта, за да предоставят платформа на предишните числа - своеобразна сцена да изпълнят тяхната Игра на Тронове. Това е Съдбата, Пътят, Колелото на съдбата или Юпитер.

Пет е по-сложна смес от Две и Три. Това е Пентаграмата, или Земя-Въздух-Вода-Огън, съживени от Духа.

Шест е структурната материя и скрития потенциал. Това е Въглерода с всичките му аспекти, които са скрити в мистериите на Вселената. Това е ултимативното знание за Материята. Следователно, 666 е числото на Човека.

Седем е Знака на Бог, Надеждата и Провидението, Сляпата вяра. 777 е числото на пробудения Звяр, който е осъзнал истинската си природа и възможности.

Осем е Вселената, в момента в който Абсолюта започва да дели себе си. Това е мултиаспектната реалност, съдържаща огледален свят и паралелни реалности, за да ни стане по-трудно за разбиране.

Девет е последното стъпало на Стълбата, преди завръщането към Абсолюта, Пълния цикъл.

Това е моята интерпретация на числата и начинът, по който ги разбирам. Това е Пътят на индивида, представен по-детайлно в Таро в лицето на 22-те Аркани. Всички пътища водят обратно до Нулата.

И нека да завършим с това което Батман има да каже за числата:


Няма коментари:

Публикуване на коментар